BOAS-gradering

BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome)

BOAS er en samlebetegnelse for luftveisproblemer som kan ramme brachycephale hunderaser (raser med kort og bred hodeskalle og snute). Syndromet karakteriseres av nedsatt passasje av luft gjennom øvre luftveier. Affiserte hunder kan ha symptomer av varierende alvorlighetsgrad, fra milde snorkelyder til uttalte pusteproblemer.

BOAS-gradering

Norsk Mops Klubb og Norsk Bulldog Klub har i samarbeid med NKK fått i gang en BOAS-gradering av mops, engelsk og fransk bulldog for å bedre helsesituasjonen til rasene. BOAS-graderingen som NKK benytter seg av i sitt screeningprogram er utviklet av University of Cambridge, og de startet kursing av veterinærer høsten 2019. Veterinæren registrerer resultatet av BOAS-graderingen direkte i DogWeb. 

Det er kun for mops, fransk bulldog og engelsk bulldog hvor det til nå er utviklet forskningsbaserte BOAS-graderinger og derfor kun disse som inngår i NKKs registrering og det er kun veterinærer med fullført kurs som får tilgang til å skrive offisielle NKK-BOAS-attester og registrere i DogWeb. 

BOAS-gradene:
Grad 0  – Klinisk uten anmerkning. Har ikke symptomer fra luftveiene.
Grad I  – Klinisk uten anmerkning. Milde BOAS-symptomer fra luftveier, men påvirker ikke aktivitet.
Grad II  – Klinisk påvirket. Hunden har symptomer fra luftveiene som krever behandling, inkludert vekttap og/eller kirurgi.
Grad III – Klinisk påvirket, og skal ikke brukes i avl. Alvorlige tegn fra luftveier som følge av BOAS. Hunden bør undersøkes grundig av veterinær og behandles.

Bjørn Tore Andersen er som første og til nå eneste veterinær på Sørlandet som er NKK-godkjent for BOAS-gradering. Kristiansand Smådyrklinikk har fra oppstarten investert i godt utstyr for BOAS-/Snorkeoperasjon som gjør operasjonen skånsom for pasienten. En slik operasjon krever en grundig undersøkelse og utredning i forkant.

BOAS vurdering

Det er også andre raser som kan være utsatt for slike medfødte pusteproblemer og vi kan også gjøre en utredning og vurdering for din hund, hvis du mistenker at din hund har slike problemer. 

I løpet av få år har raser utviklet seg fra middels lang nese til nesten ikke å ha nese mer og skallen har blitt flat og kort, en utvikling som har fått konsekvenser. Det blir et overskudd av hud som ligger som en stor hudfold over nesen, som da forårsaker at det blir varmt og fuktig og gode forhold for oppvekst av bakterier og sopp. Den flate skallen medfører også at øyehulen blir flat og øynene stikker mer ut enn på andre hunder og gjør at øynene lettere utsatt for sykdom og skade.

Selv om nesen og skallen er blitt kortere, så er mengden bløtvev i nese og svelg nesten uendret, og det er altså mer vev komprimert på et mindre område. Hunden vil da slite med å puste normalt. Ettersom den da sliter med pusten, vil den være mer i ro og ha lettere for å legge på seg. Overvekt vil også forverre det eksisterende pusteproblemet. 

Det er mange symptomer på dette og viser din hund noen av disse så bør veterinær oppsøkes for å få en vurdering. 

  • Snøfting og lyder når dyret puster
  • Snorking når den sover
  • Rask pust
  • Pesing med tungen ut
  • tåler lite belastning eller aktivitet
  • Blir verre på varme dager.
  • Vegrer seg for å med å spise eller svelge i perioder

 

En undersøkelse for BOAS-gradering og vurdering foregår ved at hundens respirasjonslyder, inspiratoriske anstrengelse, og evt. dyspnè/cyanose/synkope vurderes ved hjelp av observasjon og auskultasjon både før og umiddelbart etter en belastningstest. Belastningstesten består av 3 min. i lett trav.  

 

Ønsker du mer informasjon og en vurdering så ta kontakt med oss i dag. Vi anbefaler alle med mops, engelsk og fransk bulldog om å foreta en BOAS-gradering, det er en oppfordring fra raseklubb, NKK og veterinærer.

Meny